Nominatie voor Oranjeboomstraat


17 december 2015

Tegen de Markthal viel dit jaar niet op te boksen, maar het door ons ontworpen woningbouwproject aan de Oranjeboomstraat sleepte wel een nominatie voor de Architectuurprijs Rotterdam in de wacht.

Uit het juryrapport:

'De jury heeft veel waardering voor het project. De typologie met grote woningen beneden en kleinere woningen boven, sluit goed aan bij de vraag in de buurt waar veel grote gezinnen wonen. Ook vindt de jury de plattegronden van hoge kwaliteit. De woningen zijn licht en ruim en hebben een prettige indeling, al had de inpassing van installaties hier en daar beter gekund. Het zorgvuldige metselwerk en de ritmering van de gevelwand leveren een verzorgd beeld op dat het laatnegentiende-eeuwse karakter van de omgeving herstelt.'

'De keuze voor realisatie van grondgebonden woningen in de sociale huursector is bewonderenswaardig en verdient navolging. Ook de zorgvuldigheid waarmee het hele project is ontworpen en gerealiseerd, inclusief de tuinmuur aan de achterzijde, betonnen waterspuwers en aluminium huisnummers met verlichting, is voorbeeldig.' 

VGK Architectuurprijs voor Stanleylaan I


9 december 2015

Stanleylaan I in Utrecht heeft de VKG Architectuurprijs 2015/2016 in de categorie renovatie in de wacht gesleept. De prijs werd gisteren tijdens de VKG Architectuurdag uitgereikt aan Rick Wessels en Marcel Berghout van ons bureau en aan Paula Sangers van Bo-Ex. 

Volgens het juryrapport is Stanleylaan I 'een project dat zich onderscheidt door een fijne, geraffineerde detaillering en op alle niveaus een grote samenhang vertoont. Een project waarin met kozijnen, roosters en borstweringen even zorgvuldig is omgegaan als met de toegevoegde elementen als luifels en entreepartijen. Een project waarin de architect techniek en architectuur met beperkte middelen optimaal bij elkaar heeft gebracht. Een project ook waarin de architect zich niet louter heeft laten leiden door wat is, maar een project waarbij de invulling een tijdloze uitstraling heeft gekregen.'

De VKG Architectuurprijs wordt elk jaar toegekend aan opgeleverde projecten waarin op een intelligente en overtuigende manier duurzaamheid, uitvoeringstechniek en esthetiek bij elkaar zijn gebracht. De jury stond dit jaar onder voorzitterschap van Gerben van Dijk (H-team) en bestond verder uit Reimar von Meding (KAW), Marcel Blom (Benthem Crouwel Architects), Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (De Architect).

Download de film van het project https://youtu.be/RCcroqDfZso 

LEGO and LEAN


29 april 2015

In opdracht van Bo-Ex zijn we begonnen met de planvorming van Stanleylaan II. Net als Stanleylaan I bestaat deze portiekflat uit 48 woningen. Het project wordt geheel in BIM opgezet. Het doel is om met een lager budget een nog hogere kwaliteit te realiseren dan in Stanleylaan I.

Het accent ligt op de functionele verbetering van de natte groep. LEGOlisering en LEAN-planning zijn belangrijke instrumenten om kosten te beperken en doorlooptijden te verkorten. In dit project werken we samen met BIM Full Circle, BIMZicht, Atriensis, Arcadis en Van Dijk Milieutechniek. Wij zijn verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp, LEGOlisering, ontwerpcoördinatie en het bouwkundig aspectmodel. 

Op de foto de LEAN-plansessie van 28 april j.l.. Door de werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen is de doorlooptijd van planvorming tot aan aanbesteding teruggebracht tot 4 maanden. Januari 2016 gaat het project in uitvoering.

 

NOM


20 mei 2014

Voor Reimarkt Enschede ontwikkelden wij een nul-op-de-meter concept voor een rijwoning uit de jaren zestig.
Lees Meer >>

Eigen positie


'Rick Wessels leidt het bureau biq in Rotterdam. Tegen de stroom in van de neomoderne en supermoderne tendensen die lange tijd in Nederland hebben overheerst, heeft biq een eigen positie verworven met een architectuur die het alledaagse en gewone voorop stelt.'

Hans Ibelings, A10